Antropozófus gyógyászat

antropozofus-orvoslas03Az antropozófia kifejezés a görög "antropos" - melynek jelentése: az ember - és "sophia" - jelentése bölcsesség - szavakból tevődik össze.

Ez azt jelenti, hogy a természettel, a kozmosszal és a sorsával kapcsolatban lévő, saját magára ráébredő ember áll a középpontban. Az antropozófus gyógyászatban is.

Az antropozófus gyógyászat nem alternatív, hanem integratív orvoslás, amely a természettudományos, nyugati orvosláson alapszik, ezt azonban szellemtudományos nézőpontokkal egészíti ki.

Bővebben ...

itasteinerAz antropozófus gyógyászatnak immár majdnem százéves hagyománya van. Integratív koncepcióját Dr. Ita Wegman (1876-1943) orvosnővel együtt közösen fejlesztette ki Dr. Rudolf Steiner (1861-1925), az antropozófus szellemtudomány megalapítója. Mindkettőjüknek fontos volt, hogy az antropozófus orvosok a természettudományos tudás és gyakorlat terén naprakészek legyenek.

Már 1921-ben létrehoztak két, szerény kórházi intézményt, Arlesheimben (Basel mellett Svájcban) és Stuttgartban (Németországban). Évtizedek során az antropozófus orvoslás az egész világon elterjedt.

Bővebben ...

gyogyeuritmia06 A gyógyeuritmia egy mozgásterápia, amely a beszéd és mozdulatok mellett zenét is alkalmaz. A test olyan formáló erőit ébreszti fel, melyek a betegség során elveszhetnek, és vegetatív történéseket is befolyásol a szervezetben. A magánhangzóknak és mássalhangóknak ebben más és másfajta mozgás felel meg.A "B"-nél például a karokat a felsőtest előtt hajtjuk össze. Eközben az ujjak szorosan egymáshoz simulnak. A "B" egy óvó mozdulat, mellyel az ember magának teremthet burkot, melyben biztonságban van.

Bővebben ...

rajzolas-es-festes02A terápiás rajzolás és festés a színek és formák lelki megélését teszi lehetővé, es ezeken keresztül befolyásolja a szervezet élettani működését. A plasztikus alkotás az anyaggal történő foglalkozás során addig tudattalan, belső érzések, gondolatok és képességek tudatosulhatnak, és ölthetnek külső formát, alakot. A zene a hangon, dallamon, harmónián, hangzáson és a ritmuson keresztül belső megélések kapuit nyitja meg. Az érzelmeket szólítja meg, nem az intellektust. A beszédművelés során a hang segítségével érzéseinknek és gondolatainknak nyomatékot adunk.

Bővebben ...

terapias-beszelgetes01A terápiás beszélgetés lehetőséget ad a biográfia nyugodt végigkövetésére. Meg nem oldott törések és élmények, sérülések és bejáratott viselkedési minták válnak felismerhetővé, feldogozhatóvá és megoldhatóvá.

Bővebben ...

ritmikus-masszazs08A ritmikus masszázs a hagyományos gyógymasszázson alapszik, dr. Ita Wegman és dr. Margarethe Hauschka (orvosnők) fejlesztették ki. Szívó, ritmikusan hullámzó vagy simító mozdulatokkal élénkíti a test nedveinek áramlását. Így a kórosan megszilárdult és besűrűsödött szövetek oldódhatnak, és ismét mozgásba lendülhetnek.

Bővebben ...

Külső beavatkozásokA külső beavatkozások az antropozófus gyógyászat nélkülözhetetlen részei. A fürdők, borogatások, feltétek, bedörzsölések - mind a szervezet életfolyamatait serkentik és erősítik.

A nyugtatató és lazító olajokkal végzett olajdiszperziós fürdők védőburkot vonnak a szervezet köré, és melegítik az egész testet.
A borogatások és pakolások célzottan a szervek anyagcseréjét aktiválhatják.

Bővebben ...

antropozofus-gyogyszerek01Az antropozófus gyógyszerekhez ásványi (pl. pirit), növényi (pl. ligetszépe), fém (pl. arany) és állati alapanyagokat (pl. méh) használnak fel.A gyógyszerek spektrumához a homeopatizáltan potenciált szerek éppúgy hozzátartoznak, mint koncentrált növényi vagy komplexen összeállított szerek. Az előállítást nemzetközi normák szerint minőségileg ellenőrzik.

Bővebben ...

Kompendium:

pdfA gyógyító folyamat2.27 MB

pdfAnatomia3.23 MB

pdfBiokémia2.15 MB

pdfDepresszív zavarok1.82 MB

pdfEmbriológia2.34 MB

pdfFiziológia22.85 MB

pdfGyógyszertan1.51 MB

pdfImmunológia1.46 MB

pdfLégzőrendszer2.25 MB

pdfNövekedés és differenciálódás10.21 MB

 

Könyvek/Újságok:

Rudolf Steiner-Verlag und Rudolf Steiner-Gesamtausgabe www.rudolf-steiner.com/index.php?44

www.anthromedia.ch

Öffentliche Bibliothek mit Fernleihe: www.rudolf-steiner-haus-stuttgart.de

Die Kunstzeitschrift STIL für goetheanistisches Bilden und Bauen: www.kunstzeitschrift-stil.de

Zeitschrift "Quinte": www.quinte.ch

Die Internetbuchhandlung des Bücher-Kabinetts in Berlin: buch.anthro24.de

"Der Schulkreis" Zeitschrift der Rudolf Steiner Schulen in der Schweiz: www.schulkreis.ch

AGORA Monatsschrift: www.agora-agenda.ch

Waldorf Library whose mission is to make available contemporary writings on Waldorf education: www.waldorflibrary.org

Magyar nyelvű irodalom:

Dr. Rudolf Steiner - Dr. Ita Wegman: A gyógyítóművészet kitágításának megalapozása (GA 27)

Rudolf Steiner: A gyógyítás művészetének elmélyítése (GA 316)

Rudolf Steiner: Antropozófiai emberismeret és orvoslás (GA 319)

Rudolf Steiner: A nevelés művészetének szellemi-lelki alaperői (GA 305)